Przegryzka w czasie wspólnej nauki

KANAPKI Z SUCHARKÓW

Sucharek posmarować cienko masłem i przykryć plasterkiem wędliny. Na nim położyć plasterek jajka na twardo, a pośrodku jajka kropkę majonezu wymieszanego z pastą pomidorową.

Sucharek posmarować cienko masłem i przykryć plasterkiem żółtego sera. Na wierzchu położyć wachlarzyk z podłużnie naciętego korniszona i 2-3 krążki marynowanej cebulki.

Sucharek posmarować łagodnym serkiem topionym i położyć na nim po 5 osączonych truskawek z konfitury.

Sucharek posmarować twarożkiem homogenizowanym wymieszanym z 8-10 suszonymi śliwkami, pokrojonymi na drobne kawałeczki. Na wierzchu położyć 1/2 śliwki bez pestki.

 

KANAPKI Z CHLEBA RAZOWEGO

Kromkę razowego chleba posmarować cienko masłem, a na wierzchu grubo pasztetem. Ozdobić plasterkiem obranej ze skórki słodkiej gruszki.

Kromkę razowego chleba posmarować cienko masłem, a na wierzchu grubo twarożkiem. Posypać obficie drobno pokrajanym szczypiorkiem i rzodkiewkami. Ozdobić ćwiartką jajka na twardo.

Kromkę razowego chleba posmarować dość grubo masłem i obsypać przetartym przez sito żółtkiem z jajka ugotowanego na twardo. Posypać także białkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. Ozdobić „piórkiem” zielonej pietruszki lub krążkiem czerwonej papryki. Kromkę razowego chleba posmarować grubo powidłami śliwkowymi i posypać pokrojonym drobno jabłkiem.

 

KANAPKI NA PIECZYWIE CHRUPKIM. CZYLI TZW. SZWEDZKIM CHLEBIE

Kawałek szwedzkiego chleba posmarować cienko masłem i przykryć złożonym na pół, tak jak składa się serwetkę, kawałkiem szynki lub innej wędliny. Położyć dla dekoracji plasterek ogórka lub „piórko” zielonej pietruszki.

Kawałek szwedzkiego chleba posmarować cienko masłem i przykryć złożonym plasterkiem żółtego sera. Ozdobić plasterkiem pomidora, połówką świeżej lub mrożonej śliwki.

Kawałek szwedzkiego chleba posmarować cienko masłem, a potem topionym serem. Na serze położyć paseczki świeżej gruszki.

Kawałek szwedzkiego chleba posmarować cienko masłem, a potem twarożkiem wymieszanym z surowym żółtkiem i solą. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Starannie przygotowane kanapki muszą być także ładnie podane, aby nie straciły całego efektu. Jeśli w kuchni jest stolik i miejsce do jedzenia, to sprawa rozwiązana. Byle tylko ładnie nakryć i ozdobić stół. Można to osiągnąć bardzo prostymi środkami, np. kładąc dla każdej osoby kolorową matę lub płócienną serwetkę, a na niej obok talerzyka i szklanki z napojem jeden kwiatek nagietki w kieliszku od jajka lub też zamiast kwiatka pięknie ubarwione jabłko. Można też zabrać ze sobą jedzenie do pokoju, aby przegryzać w czasie nauki. W takim przypadku dla każdej osoby przygotowuje się tacę z jedzeniem. Na tacy kolorowa serwetka, a na niej talerzyk z kanapkami, pucharek napoju dorodny owoc oraz papierowa serwetka do wycierania palców. Zamiast jabłka czy gruszki można podać na małym talerzyku połówkę grapefruita z jedną wiśnią z konfitury umieszczoną pośrodku. Przed podaniem podcina się miąższ owocu ostrym nożykiem najpierw dookoła skórki, a potem promieniście, tak jak dzielą się cząstki, aby można go było wygodnie jeść łyżeczką.