Przegryzka w czasie wspólnej nauki
W ciągu długich godzin wspólnej nauki w domu niezbędna jest od czasu do czasu chwila relaksu, zmiana pozycji lub oderwanie się do innego rodzaju zajęć. Po kilku godzinach „wkuwania” ogarnia nas zwykle zmęczenie i nerwowy niepokój, zniechęcenie, ból głowy. Wtedy koniecznie trzeba zrobić przerwę w uczeniu się, przewietrzyć pokój, wykonać parę ćwiczeń gimnastycznych i na krótki czas zająć się zupełnie czymś innym. Na przykład przygotowaniem apetycznej i smacznej przegryzki. Trzeba przecież także coś zjeść. Najlepiej zrobić to w taki sposób, aby mieć przyjemność nie tylko przy jedzeniu, ale i przy robocie. Jeśli dobrze zorganizuje się tę pracę, przygotowania nie będą trwały dłużej niż przy zwykłym posiłku.
A oto kilka propozycji:
Gdy w domu jest mikser, można zrobić w nim świetny mleczny napój z jabłek i miodu, a do niego kanapki z sucharków, razowego Chleba lub pieczywa chrupkiego. Napój podać w wysokich szklankach albo pucharkach. Do każdego rodzaju kanapek bierzemy po 4 sucharki lub kromki chleba, ponieważ na taką ilość pieczywa przewidziane są dodatki do kanapek.
NAPÓJ JABŁECZNY (na 4 osoby)
2 jabłka, 8 łyżek miodu, sok z 1 cytryny, 4 szklanki mleka.
Jabłka obrać, pokroić na części, pozbawiając gniazd nasiennych, i zmiksować razem z mlekiem, miodem i sokiem cytrynowym. Rozlać do szklanek przybranych plasterkiem jabłka.
Jeśli nie ma w domu miksera, można przyrządzić inne napoje mleczne.
NAPÓJ ŚLIWKOWY (na 4 osoby)
40 dkg śliwek świeżych lub mrożonych, 2 szklanki mleka, 2 szklanki śmietanki, 2 łyżki cukru, 1 paczka cukru waniliowego.
Umyte śliwki pokroić w drobne „piórka” i wymieszać z cukrem. W dzbanku ubić za pomocą trzepaczki do bicia piany mleko, śmietankę i cukier waniliowy. Gdy mleko się spieni, wymieszać je ze śliwkami i rozlać do szklanek.
NAPÓJ JABŁECZNY (na 4 osoby)
2 butelki nektaru jabłkowego, 2 szklanki mleka, 1 szklanka śmietanki, 2 żółtka.
Ubić wszystkie składniki trzepaczką tak, aby się dobrze połączyły i spieniły. Najlepiej użyć do tego celu mleka i nektaru oziębionych w lodówce.
Napój z jogurtu z sokiem pomarańczowym i dżemem (na 4 osoby)
2 buteleczki jogurtu, 2 łyżki dżemu malinowego lub truskawkowego, sok pomarańczowy, woda sodowa.
Jogurt oziębić w lodówce. Ubić trzepaczką wszystkie składniki tak, aby się dobrze spieniły. Napój można rozcieńczyć wodą sodową i podać go w wysokiej szklance.