Impreza na 20 osób

SKŁADKOWA PRYWATKA ZAPOZNAWCZA (na 20 osób).

Nowy rok szkolny, nowe twarze, a więc i nowe pomysły wspólnej zabawy dla odprężenia po nauce. Pierwszy krok to składkowa prywatka. Wszyscy biorą udział w przygotowaniach i partycypują w kosztach. Chłopcy zajmują się zorganizowaniem muzyki. Starają się więc o adapter i płyty lub magnetofon z taśmami oraz wystarczająco długi przedłużacz, aby można było wygodnie zainstalować urządzenie grające. Do chłopców także należy kupienie i przyniesienie zawczasu napojów — około 40 butelek coca-coli, różnych soków owocowych i soku pomidorowego. Oni zatroszczą się o wypożyczenie odpowiedniej liczby termosów na lody z cukierni i kupią ciasto lub ciastka. Mogą też oczywiście, nie robiąc sobie kłopotu z termosami, kupić gotowe lody w kubeczkach lub np. familijne w dużych opakowaniach. Dziewczęta zrobią i dostarczą kanapki. Każda przygotuje u siebie w domu 40 malutkich kanapek „na jeden ząb”, po 20 w jednym rodzaju. Aby była jak największa rozmaitość, podzielą się w ten sposób, że każda z nich zrobi kanapki na innej podstawie. A więc na przykład:

Basia — na okrągłych krakersach brydżowych.

I rodzaj: krakers + pasta ze szprotek + ogórek konserwowy + kropka z przecieru pomidorowego.

20 krakersów brydżowych, 2 łyżki masła, 1 puszka szprotek, 2-3 małe ogórki konserwowe, 1 mała puszka lub tuba pasty pomidorowej, sól.

Masło trzeba zawczasu wyjąć z lodówki, żeby trochę zmiękło. 2 łyżki masła rozetrzeć z odrobiną soli i posmarować nim cienko krakersy. Otworzyć małą puszkę wędzonych szprotek w oleju. Wyjąć je, osączyć, obrać ze skórki, odciąć głowy i ogonki, zmiażdżyć rybki widelcem, nie wyjmując ości, i rozetrzeć na pastę z niewielką ilością masła. Nakładać łyżeczką kopiasto na krakersy. Na wierzchu lekko wcisnąć plasterek małego ogórka.

Na środku ogórka zrobić kropeczkę z ostrej pasty pomidorowej.

II rodzaj: krakers + pomidor + jajko przepiórcze + „piórko” fryzowanej pietruszki.

20 krakersów brydżowych, 2 łyżki masła, 4—5 małych pomidorków, 4—5 jajek przepiórczych, 4 gałązki fryzowanej pietruszki, sól.

Masłem roztartym z solą posmarować krakersy, położyć na każdym plasterek małego pomidorka. Nie może być większy niż powierzchnia krakersa. Na pomidorze przykleić masłem plasterek przepiórczego jajka, ugotowanego na twardo, i ozdobić go „piórkiem” fryzowanej pietruszki.

Zosia – na kostkach twardego, żółtego sera.

I rodzaj: kostka sera + orzech włoski.

30 dkg żółtego sera. 10 orzechów włoskich, 2 łyżki masła, sól.

Ser pokroić w plastry grubości około 1 cm, a następnie poprzekrawać je na małe kwadraty lub prostokąty w zależności od kształtu plastra. Położyć na każdej kostce kropkę z solonego masła i przykleić do niej połówkę orzecha włoskiego.

II rodzaj: kostka sera + rzodkiewka.

30 dkg żółtego sera, 2 pęczki małych rzodkiewek, 2 łyżki masła, sól.

Zrobić kosteczki z sera – jak wyżej. Małe rzodkiewki starannie umyć, odciąć listki razem z kawałkiem rzodkiewki tak, żeby można było rzodkiewkę postawić na serze. Naciąć ozdobnie czubek w ten sposób, aby utworzyła się na nim biała gwiazdka. Rzodkiewki przykleić do sera kropką z osolonego masła.

Małgosia-na serze topionym tylżyckim z bloku.

I rodzaj: trójkącik sera + plasterek świeżego ogórka + rodzynek.

20 rodzynek, 1 mały cienki ogórek, 40 dkg topionego sera tylżyckiego z bloku, 2 łyżki masła, sól.

Z dość grubych plastrów sera wyciąć trójkąty o boku około 3 cm. Na każdym przykleić osolonym masłem plasterek świeżego ogórka, a na nim wymyty, wymoczony w ciepłej wodzie i osuszony rodzynek

II rodzaj: trójkącik sera + krążek pasty paprykowej + paseczek świeżej śliwki

40 dkg topionego sera tylżyckiego z bloku, 5 śliwek, 2 łyzki bryndzy, 1 łyżeczka papryki w proszku.

Trójkąciki sera przygotować – jak wyżej.

2 łyżki bryndzy wymieszać z czerwoną papryką w proszku. Z paprykowej pasty uformować gruby wałeczek, pokroić go w plasterki i poukładać na kanapkach. Na wierzchu ozdobić kanapki paseczkami świeżych śliwek.