Impreza imieninowa – menu na 25 osób

LODY ŚMIETANKOWE

kręcone w mikserze (na 6 osób)

20 dkg cukru pudru lub bardzo drobnego kryształu, 8 żółtek, 2 szklanki mleka, 1 szklanka śmietanki.

Rozmieszać w mikserze cukier z żółtkami, po kilku sekundach dodać mleko i mieszać dalej najpierw z małą szybkością, a następnie z większą, aż masa będzie jednolita. Wlać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Przelać ponownie do miksera i wymieszać ze śmietanką, na małej szybkości. Wlać do foremki i wstawić do zamrażalnika, nastawiając go na najsilniejszy stopień mrożenia. Mniej więcej po upływie 1 godz. ochłodzoną masę trzeba przełożyć do miksera i miksować przez około 30 sek. Wlać ponownie do foremki i wstawić do zamrażalnika, aż do całkowitego zamrożenia. Podawać w szklanych pucharkach, ozdobnych szklankach lub na spodeczkach.

LODY BAKALIOWE

Robi się je podobnie jak śmietankowe, Przy ostatnim napełnianiu foremki, przed całkowitym zamrożeniem, wkłada się do masy lodowej drobno pokrojone bakalie: rodzynki, orzechy, migdały itp.

 

LODY KAWOWE
4 szklanki mleka, 6 jajek, 30 dkg cukru, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku).

Zagotować mleko. Do miski wbić 4 żółtka i 2 całe jajka, dodać cukier i utrzeć na białą, pulchną masę. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo kawę i wiewać powoli gorące mleko. Otrzymaną masę postawić na małym ogniu i podgrzewać, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Oziębić, zamrozić. Zamrożoną masę zmiksować, ponownie wlać do foremki i wstawić do zamrażalnika, do całkowitego zamrożenia.

Najpraktyczniej i najwygodniej jest kupić lody gotowe lub lody w proszku produkowane przez przemysł spożywczy. Trzeba je tylko wymieszać z bitą śmietaną i zamrozić w lodówce.