Impreza imieninowa – menu na 25 osób

PAPRYKA Z SAŁATKĄ WARZYWNĄ

12 strąków słodkiej zielonej, czerwonej lub żółtej papryki, 3 ugotowane ziemniaki, 4 łyżki ugotowanego zielonego groszku (z puszki), 4 łyżki drobno pokrojonej ugotowanej fasolki szparagowej, 1 ugotowana duża marchew, 2 kiszone ogórki, 1 filiżanka majonezu, sól.

Kształtne, duże strąki papryki myjemy i przecinamy wzdłuż na połowę. Następnie usuwamy gniazda nasienne, zostawiając resztki kielicha kwiatowego i szypułkę. Napełniamy sałatką z drobno pokrajanych, gotowanych warzyw wymieszanych z majonezem.

Sałatkę warzywną można zrobić także z innego, niż tu podano, zestawu warzyw gotowanych lub świeżych, według własnego pomysłu. Istotny jest tu sposób podania na połówkach strąków papryki. Napełnione sałatką strąki trzeba przechować w chłodzie przez kilka godzin, żeby sałatka nabrała aromatu papryki.

 

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

50 dkg ziemniaków, 20 dkg cebuli, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, 1 filiżanka majonezu, 2 łyżki octu winnego 5-procentowego, sól, pieprz.

Ugotowane w łupinkach ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, umyć, pokroić w cienkie talarki, osolić, zalać octem i odstawić na 1 godz. Pietruszkę umyć i drobniutko pokroić. Wymieszać ziemniaki, cebulę wyjętą z octu i zieloną pietruszkę, posolić i popieprzyć. Polać majonezem.

 

SAŁATKA RYBNA Z RYŻEM

20 dkg ryżu, 2 jabłka, 2 strąki słodkiej papryki, 1 puszka konserwowego tuńczyka lub makreli w oleju, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, pieprz, sól.

Umyty ryż gotować przez około 15—20 min w 2-3 I osolonej wody. Gdy jeszcze jest twardawy, odcedzić i ostudzić na sicie pod strumieniem zimnej wody. Osączyć. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie słomki. Tuńczyka podzielić widelcem na małe cząstki i przełożyć z puszki wraz z olejem do ryżu. Dołożyć jabłko i paprykę, wymieszać, osolić, popieprzyć, doprawić oliwą i sokiem z cytryny.

 

SAŁATA ZIELONA MIESZANA

2 główki zielonej sałaty, każda innego gatunku, 1 /2 selera, 1 duża marchew, 1 świeży ogórek, 1 pęczek rzodkiewek, sok z 1 /2 cytryny, 4 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz.

Sałatę umyć bardzo starannie (każdy liść osobno) najlepiej pod bieżącą wodą, osączyć na sicie i pokroić w wąskie paski. Seler obrać i zetrzeć na grubej tarce, skrapiając cytryną, aby nie czerniał. Marchew umyć, oczyścić i zeskrobać skrobaczką w długie piórka. Ogórek i rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać wszystkie składniki. Po lać sosem zrobionym z oliwy, cytryny, soli i pieprzu.

 

SAŁATA ZIELONA W OSTRYM SOSIE
2 główki sałaty, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki musztardy, 4 łyżki oleju, 2 łyżki usiekanego szczypiorku, pieprz, sól.

Sałatę umyć, osączyć i przełożyć do salaterki. Polać sosem ukręconym z oleju, musztardy, soku cytrynowego, soli i pieprzu. Posypać szczypiorkiem.

 

SZARLOTKA

1 kg jabłek, 40 dkg cukru, 2 paczki cukru waniliowego, 60 dkg mąki, 30 dkg masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 4 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich.

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, pozbawiając gniazd nasiennych, włożyć do garnka, przesypać 1 szklanką cukru, a następnie skropić wodą i ugotować, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru i masło. Wymieszać siekając nożem. Następnie wlać żółtka i śmietanę. Siekać nożem do czasu, aż powstanie zlepiająca się kruszonka, następnie lekko ją zagnieść. Dwie trzecie ciasta przełożyć na wysmarowaną masłem płaską blachę. Rozłożyć je równomiernie i uciskając rękami lub wałkiem, podsypawszy uprzednio mąką, utworzyć placek. Wstawić do piekarnika podgrzanego do 200 °C i lekko zrumienić. Wyjąć z pieca. Na podpieczony placek położyć masę jabłeczną. Obsypać orzechami, a potem pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 20 min. Rumiane ciasto wyjąć i posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym. Wystudzić. Pokroić na porcje. Podać do ciasta bitą śmietanę. Orzechy i bita śmietana nie są konieczne, ale gdy się je doda, szarlotka staje się eleganckim deserem.

Na szarlotkę najlepsze są jabłka kwaskowe, np. antonówki, szare renety itp.