SAŁATKA Z WĘDZONEGO DORSZA
1 kg wędzonego dorsza, 2 duże cebule, 5 konserwowych ogórków, 1 szklanka majonezu, sok z cytryny, 1 pomidor, sól.
Dorsza obrać ze skóry i z ości. Podzielić na drobne cząstki. Cebulę obrać z łusek i pokroić w małe piórka. Ogórki pokroić w kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki skrapiając cytryną i doprawiając solą. Polać majonezem po wyłożeniu na salaterkę. Boki salaterki obłożyć krążkami ogórka, środek udekorować cząstkami pomidora.
ZIELONA SAŁATA ZE ŚMIETANĄ
2 główki sałaty. 1/2 szklanki śmietany, sok z cytryny, cukier, sól.
Sałatę bardzo starannie umyć pod bieżącą wodą lub w misce w kilku wodach. Poszarpać liście na drobne kawałki. Wyłożyć na salaterkę. Śmietanę wymieszać z solą, cukrem, sokiem z cytryny i szczypiorkiem, polać nią sałatę.
ZIELONA SAŁATA Z OLIWĄ
2 główki sałaty, 3 łyżki oleju lub oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, sól.
Sałatę starannie umyć. Poszarpać liście na drobne części. Wyłożyć na salaterkę. Ukręcić w szklance sos z oliwy, cytryny, soli i pieprzu. Polać sałatę i wymieszać.
TORT MOCCA (bez pieczenia)
1/2 kg bezów, 6 żółtek, 1 1/2 kostki margaryny lub masła, 1/4 kg cukru pudru, 4 czubate łyżeczki mielonej, kawy.
Kawę zaparzyć w jak najmniejszej ilości wody. Zostawić razem z fusami. Wystudzić. Margarynę lub masło utrzeć drewnianym tłuczkiem w misce, najlepiej kamiennej lub glinianej, tak aby otrzymać z niej puszystą masę. Osobno utrzeć do białości żółtka z cukrem pudrem. Dodawać je stopniowo do masy z margaryny, wciąż ucierając. Następnie wlewać po troszeczku kawę razem z fusami. Przez cały czas ucierać masę, kręcąc tłuczkiem w tym samym kierunku. Na dnie tortownicy położyć krążek wafla, a na nim ułożyć dość ściśle warstwę bezów, przykryć je warstwą kremu, przyłożyć następną warstwą bezów i znów pokryć kremem, lekko uciskając bezy. Przełożyć tyle razy, na ile wystarczy ciastek i kremu. Na wierzchu powinien być krem. Tort można z wierzchu posypać mieloną kawą lub orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
TORT MAKOWY
20 dkg maku, 5 dkg tartej bulki pszennej, 1-2 łyżki miodu, 1/4 buteleczki olejku migdałowego, 10 dkg zmielonych orzechów włoskich, 8 jajek, 25 dkg cukru Na masę kawową: 20 dkg masła, 8 dkg cukru pudru, 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy w proszku, 1-2 łyżki spirytusu (niekoniecznie).
W przeddzień pieczenia mak zalewa się wodą, miesza, a gdy woda się ustoi, zlewa pływające po wierzchu nasiona. Potem mak osącza się na sicie, a następnie zalewa wrzącą wodą i zostawia do następnego dnia. Na drugi dzień gotuje się mak w tej samej wodzie przez około 1/2 godz., mieszając od czasu do czasu. Potem lekko przestudzony mak przepuszcza się 2-3 razy przez maszynkę do mięsa z wkładką do maku. Masa makowa powinna być jednolita, bez całych ziarenek maku. Masę tę trzeba wymieszać z miodem, zapachem migdałowym i orzechami.
Osobno ubija się 8 jajek na parze z 25 dkg cukru. W tym celu trzeba zagotować wodę w naczyniu odpowiadającym wielkości misce do ubijania jajek, a potem ustawić miskę na naczyniu z wrzącą wodą i ubijać jajka około 20 min na puszysty, gęsty krem. (Jajka na parze można ubijać mikserem, co skróci pracę do 5-7 min). Odlać 1 kubek gotowego kremu, gdyż potrzebny on będzie do przygotowania masy kawowej do przełożenia tortu. Resztę kremu wymieszać z makiem i wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawić do bardzo nagrzanego piekarnika i piec w wysokiej temperaturze przez 5 min, a następnie zmniejszyć płomień i piec jeszcze przez 35 min w średniej temperaturze.
Wystudzony tort wyjąć z tortownicy, przeciąć i przełożyć masą kawową. Resztą masy posmarować tort z wierzchu i udekorować orzechami.
Masa. Masło utrzeć w misce z cukrem pudrem, stopniowo wsypując kawę. Do ucieranej masy dodawać po łyżce ubitego na parze kremu z jajek. Gdy cały krem zostanie połączony z masłem, dodawać powoli alkohol, ucierając, aż do całkowitego połączenia się z masą.
Torty niekoniecznie trzeba robić samemu. Można je kupić gotowe.
CIASTO
Ciasto najlepiej upiec takie, jakie zawsze robi się w domu, z wypróbowanego przepisu, albo kupić gotowe. Są także w sprzedaży, przygotowane przez przemysł spożywczy, mieszanki mąki z odpowiednimi dodatkami. Jest to np. babka kujawska, babka piaskowa, piernik itp. Ciasta te piecze się według przepisu na opakowaniu.