Five o clock

GLIWAJN HERBACIANY (na 10 osób – około 14 szklanek).

1,5 Litra mocną herbaty zaparzonej z 8 łyżeczek suchej aromatyzowanej herbaty, 1 butelka soku winogronowego lub wiśniowego (około 0,5 I), 1 butelka klarownego soku jabłkowego, 30 dkg cukru, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka miałkiego cynamonu, 1/2 łyżeczki utłuczonego anyżku, 3—4 goździki, 8 łyżeczek posiekanych orzechów, 7 łyżeczek umytych rodzynek.

Do przygotowania gliwajnu trzeba przystąpić na 40 min przed zamierzonym podaniem, gdyż trzeba go około 30 min podgrzewać.

Najpierw należy zaparzyć świeżą aromatyczną herbatę. Najpraktyczniej zrobić to w dużym porcelanowym dzbanku, który należy dobrze nagrzać przed wsypaniem suchych listków herbaty. Następnie suchą herbatę trzeba zalać niewielką ilością wrzącej wody, a w chwilę potem uzupełnić wrzątkiem do pożądanej objętości. Zostawić na 5 do 8 min, aby herbata dobrze zaparzyła się. W tym czasie należy lekko podgrzać w emaliowanym garnku soki owocowe wymieszane z cukrem, imbirem, anyżkiem, cynamonem i goździkami. Gdy tylko herbata zaparzy się, przelewa się ją przez sito do garnka z sokami, przykrywa pokrywką i zostawia na niewielkim płomieniu na około 30 min. Soki nieklarowne, z miazgą owocową, nie nadają się do przyrządzania gliwajnu. Trzeba tak wyregulować płomień, aby gliwajn nie zagotował się.

Gorący napój rozlewa się w kuchni do szklanych pucharków, wkładając do każdego z nich łyżeczkę orzechów i rodzynek. Tacę z pucharkami gliwajnu wnosi się do pokoju i częstuje gości podchodząc kolejno do każdego z nich.

W mieszanym towarzystwie można rozlać gliwajn do dwóch rodzajów pucharków lub ozdobnych szklanek i ustawić na dwóch tacach. Jedną wniesie gospodyni częstując kolegów, drugą brat lub któryś z chłopców i poczęstuje dziewczęta.

Gliwajn można także podawać „na ludowo”. Wlać do dużego ceramicznego dzbanka, a wymieszane bakalie wsypać do glinianej miski. Napój rozlewać do ceramicznych kubków w pokoju przy gościach, dosypując każdemu orzechy i rodzynki z miseczki.