II ZESTAW (na 8 osób)
Danie zasadnicze:
• risotto z kury z pieczarkami
• sałatka z konserwowej papryki.
Deser:
• napój żurawinowy
• torcik kakaowy.
RISOTTO Z KURY
1 kurczak pieczony, 50 dkg pieczarek, 30 dkg ryżu, 10 dkg masła, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, sól.
Kurczę upiec, ostudzić i oddzielić mięso od kości. Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki i usmażyć w maśle. Ryż gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody przez około 15 min. Gdy jest jeszcze twardawy, zdjąć z ognia, odcedzić i przelać zimną wodą. Wymieszać ryż, mięso kury i pieczarki, włożyć do wysmarowanego masłem ogniotrwałego naczynia, położyć z wierzchu parę płatków masła i wstawić do piekarnika na 15-20 min. Przed podaniem posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką.
SAŁATKA Z KONSERWOWEJ CZERWONEJ PAPRYKI
1 słoik konserwowej papryki, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól, zielony koperek.
Paprykę wyjąć z zalewy i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w cienkie „piórka” i posolić. Koperek umyć i posiekać. Polać olejem i wymieszać wszystkie składniki. Podawać w salaterce lub w porcjach rozłożonych do małych miseczek.
NAPÓJ ŻURAWINOWY
25 dkg żurawin, 3 butelki nektaru jabłkowego, skórka pomarańczowa, 1 łyżka cukru.
Umyte żurawiny przetrzeć przez sito i wlać do nektaru z jabłek. Dodać cukier i utartą skórkę pomarańczową, wymieszać, aby rozpuścił się cukier. Rozlać do szklaneczek z kostkami lodu. Podawać ze słomkami.
TORCIK KAKAOWY (bez pieczenia)
4 paczki słodkich herbatników, 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 kostka masła, 6 łyżeczek kakao, 2 łyżki tartej czekolady, 2 łyżki posiekanych orzechów.
Herbatniki rozgnieść wałkiem na stolnicy. Pół szklanki cukru utrzeć z żółtkami do białości. Oddzielnie rozetrzeć masło z kakao. Wymieszać żółtka z herbatnikami i masłem.
Z otrzymanej masy uformować szerokim nożem na talerzu lub deseczce kwadratowy torcik. Posypać go z wierzchu, w krateczkę, czekoladą i orzechami. Wstawić do lodówki, aby zastygł.