Dyskoteka

Dyskoteka

Urządzamy spotkanie towarzyskie nazwane dyskoteką. Aby je uatrakcyjnić, wysyłamy lub rozdajemy w szkole, klubie itp. specjalne zaproszenia.

Zaproszenia na dyskotekę to miniaturki płyt gramofonowych, wycięte z czarnego kartonu. Tak jak na prawdziwej płycie na kolorowym krążku papieru umieszczonym pośrodku wypisuje się barwnym flamastrem tekst zaproszenia i prośbę, aby każdy przyniósł swoją ulubioną płytę do słuchania lub do tańca.

Duże krążki twardej tektury wielkości płyty długogrającej lub nieco większe stanowić będą zasadniczą dekorację nakrycia stołowego. Imiona gości można wypisać na krążkach papieru przyklejonych pośrodku. „Płyty” trzeba zrobić tak duże, żeby stanął na nich talerz i świeczka w kształcie kulki. Jeśli kolacja podana będzie na stole, to „płyty” nie muszą być bardzo sztywne, ale za to tak dopasowane, aby swobodnie mieściły się na powierzchni stołu. Jeśli kolacja planowana jest na stojąco, to „płyty” powinny być bardzo sztywne, a talerze z tworzyw sztucznych.

Kolacja podawana na „płytach” wymaga specjalnie dobranego menu. Trzeba wybrać takie potrawy, które można zjeść posługując się tylko widelcem. Najpraktyczniejszy będzie zestaw zimnych dań.

 

I ZESTAW (na 8 osób)

Danie wstępne:

• duńska sałatka Danie zasadnicze:

• zimne mięsa, np. pasztet i podsuszona w domu kiełbasa z sałatką z zielonej fasolki szparagowej

Deser:

• ryż preparowany (tzw. „dęty”) z konfiturami lub dżemem i bitą śmietaną i napój „Marzenie”.

 

SAŁATKA DUŃSKA

40 dkg łagodnego żółtego sera, 40 dkg kiełbasy szynkowej albo serdelowej, 2 świeże ogórki średniej wielkości, 2 cebule, 1 główka zielonej sałaty, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 nieduże pomidory, 2 filiżanki majonezu, 4 łyżeczki bardzo ostrej musztardy, 1 paczka pumpernikla, 5 dkg masła, 5 dkg bryndzy, sól.

Sałatę bardzo starannie umyć, oddzielając pojedyncze liście. Osączonymi i wysuszonymi listkami sałaty wyłożyć dno i boki dużej salaterki. Następnie robimy sos, mieszając musztardę z majonezem i odrobiną soli. Podczas gdy gotują się jajka, przygotowujemy sałatkę. Do dużej miski wsypujemy kolejno wszystkie składniki. Ser kroimy w dość grube „zapałki”, kiełbasę w drobną kostkę, ogórek i cebulę w cienkie talarki. Cebulę po pokrojeniu rozdzielamy widelcem na pojedyncze pierścionki. Pozostałe liście sałaty szatkujemy w dość szerokie paski. Wlewamy do miski sos i dokładnie mieszamy całą zawartość. Wykładamy wszystko do przygotowanej salaterki, na liście sałaty. Ozdabiamy cząstkami jajek na twardo i ćwiartkami lub plasterkami pomidorów.

Do sałatki tej podajemy paluszki zrobione z pumpernikla. Pastą z bryndzy roztartej z masłem skleja się razem po trzy kromki pumpernikla. Gdy się dobrze skleją, kroimy na długie cienkie paluszki.

 

PASZTET 

Pasztet najlepiej kupić gotowy, licząc po grubym plastrze na osobę. Można go jednak zrobić w domu, nawet kilka dni wcześniej.