JAJKA ZAPIEKANE W SERZE (na 1 osobę)
1 jajko, 2 łyżki utartego żółtego sera ementalskiego, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka śmietany, szczypta utartej gałki muszkatołowej.
Dla każdej osoby jajko zapieka się w oddzielnym naczyniu ogniotrwałym. Naczynie trzeba wysmarować masłem i wyłożyć grubą warstwą utartego sera. Polać śmietaną, posypać gałką muszkatołową. Wybić na śmietanę całe jajko, nie uszkadzając żółtka. Polać śmietaną i posypać serem. Na wierzchu położyć kilka płatków masła. Wstawić do wygrzanego piekarnika i zapiekać 10-15 min. Jeść z surówką z kiszonej kapusty albo zieloną sałatą i chlebem bez masła.
PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM (na 1 osobę)
4 łyżki płatków, 1 szklanka mleka.
Płatki zalać ciepłym lub zimnym mlekiem, posolić lub posłodzić i szybko zjeść, póki są chrupkie.
PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM I OWOCAMI (na 1 osobę)
4 czubate łyżki płatków kukurydzianych, 1/2 utartego na grubej tarce jabłka, 1/2 pokrojonej w drobne płatki pomarańczy zalać szklanką ciepłego mleka.
PŁATKI OWSIANE Z MLEKIEM (GOTOWANE) (na 1 osobę)
4 łyżki płatków owsianych ugotować w niewielkiej ilości wody, wsypując je na nie osolony wrzątek. Wyłożyć na głęboki talerz, zalać zimnym lub ciepłym mlekiem. Posolić lub posłodzić.
PŁATKI OWSIANE Z MLEKIEM (SUROWE) (na 1 osobę)
3 łyżki stołowe płatków, 4 łyżki stołowe wody,
4 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, 3 łyżeczki soku z cytryny, 1 jabłko utarte na grubej tarce, kilka orzechów włoskich lub kilkanaście laskowych.
Płatki zalewa się na noc mlekiem z wodą. Rano słodzi się i dodaje resztę składników.
GORĄCA LEMONIADA ZAMIAST HERBATY (na 2 osoby)
1/2 cytryny na 2 szklanki wrzątku, 2 łyżeczki miodu lub cukru.
Cytrynę bardzo dobrze wymyć gorącą wodą, a potem pokroić w cieniutkie płateczki razem ze skórką. Rozłożyć do szklanek, zalać wrzątkiem i osłodzić miodem lub cukrem.
NAPÓJ Z SOKU CYTRYNOWEGO (na 1 osobę)
Sok z 1/2 cytryny na szklankę napoju, 1 łyżeczka cukru.
Wyciśnięty sok cytrynowy wlać do szklanki z cukrem i zalać zimną lub wrzącą wodą. Napój można dosłodzić w miarę potrzeby.
KOKTAJL POMIDOROWY Z KEFIREM (na 2 osoby)
2 buteleczki kefiru, 3 łyżeczki pasty pomidorowej, 3 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki, pieprz, sól.
Wychłodzony w lodówce kefir wlać do miksera, dodać pastę pomidorową, sól i pieprz. Miksować przez 1/2 min. Rozlać do szklanek posypując zieleniną.
KOKTAJL TRUSKAWKOWY Z KEFIREM (na 2 osoby)
2 buteleczki kefiru, 10 rozmrożonych truskawek, 2-3 łyżeczki cukru.
Wychłodzony w lodówce kefir wlać do miksera, dodać cukier i truskawki. Zmiksować przez 1/2 min. Rozlać do szklanek. Do koktajlu można dodać po 1 łyżce pokrojonych w płatki truskawek.
KOKTAJL Z CZARNEJ PORZECZKI I ZSIADŁEGO MLEKA (na 2 osoby)
11/2 szklanki zsiadłego mleka, 1/2 szklanki nektaru z czarnej porzeczki, 2 łyżki cukru.
Zimne mleko zmiksować z nektarem i cukrem. Rozlać do szklanek.
Twarożki homogenizowane mają wysokie walory smakowe i zdrowotne. Można je spożywać jako samodzielne danie lub jako dodatek do kanapek. Smak ich można zmienić według gustu stosując różne dodatki. I tak:
TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY Z ORZECHAMI
1 opakowanie twarożku wymieszać z 1 łyżką pokrojonych orzechów, 1 łyżką umytych rodzynek i 1 łyżeczką cukru waniliowego.
TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY Z CYTRYNĄ
1 opakowanie twarożku wymieszać z 2 łyżeczkami soku cytrynowego, 1 łyżeczką cukru pudru i skórką otartą z dobrze wymytej cytryny.
TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY ZTRUSKAWKAMI
1 opakowanie twarożku wymieszać z 6 mrożonymi truskawkami, pokrojonymi w plasterki, przesypanymi cukrem pudrem. Truskawki wraz z sokiem wkłada się do twarożku po uprzednim rozmrożeniu.
TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY Z JABŁKIEM I MROŻONYMI ŚLIWKAMI.
Rozmrozić śliwki i pokroić w paseczki. Jabłko umyć i zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z 1 opakowaniem twarożku.
KREM Z TWAROŻKU HOMOGENIZOWANEGO
1 opakowanie twarożku, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 łyżka żelatyny, 20 dkg cukru.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Przegotować mleko i wymieszać ze spęczniałą żelatyną. Utrzeć żółtka z 15 dkg cukru, a następnie dodawać serek, nie przerywając ucierania. Włożyć do miksera, zalać mlekiem i zmiksować. Osobno ubić pianę z resztą cukru. Połączyć z masą serową. Przelać do pucharków i wystudzić.
KREM Z KEFIRU (na 3-4 osoby)
Połączyć w mikserze 2 buteleczki kefiru z 10 dkg cukru, 4 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny i 2 łyżkami soku malinowego. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki, aby krem zastygł.