GRZANKI WŁOSKIE (na 1 osobę)
2 kromki chleba (najlepiej lecytynowego), 1 kawałek szynki lub plaster kiełbasy szynkowej, 1 plaster sera cheddar lub topionego sera z bloku, oliwa do natłuszczenia chleba,
albo:
2 kromki chleba, 3 połówki parówek, 1 plaster sera, oliwa do natłuszczenia chleba,
albo:
2 kromki chleba, 2 plastry sera, 2 plasterki pomidora, oliwa do natłuszczenia chleba,
albo:
2 kromki chleba, ryba wędzona obrana ze skóry i z ości, 1 plaster sera, oliwa do natłuszczenia chleba
Chleb posmarować oliwą po obu stronach. Ułożyć na nim dodatki i przykryć drugim kawałkiem chleba, również natłuszczonym po obu stronach. Położyć na silnie rozgrzanej patelni i mocno przyrumienić po obu stronach tak, aby stopił się ser wewnątrz grzanki. Trzeba uważnie przewracać grzanki, żeby nie wysypać z nich zawartości. Można je także spiąć wykałaczkami. Grzanki takie podaje się na talerzykach, do jedzenia nożem i widelcem, lub w dużej bibułkowej serwetce. Jako dodatek może być jogurt, sok owocowy lub warzywny i zielona sałata z pomidorem.
GRZANKI Z OWOCAMI
Są to grzanki zapiekane w piekarniku przez około 10 min aż do stopienia się sera. Robi się je na jednym kawałku chleba lecytynowego natłuszczonego masłem lub oliwą.
Z gruszką. Na chlebie natłuszczonym masłem lub oliwą położyć warstwę plasterków gruszki, na to plaster topionego sera, a na nim połówkę gruszki obranej i pozbawionej gniazd nasiennych z odrobiną konfitury w środku.
Z brzoskwinią (może być z kompotu). Na posmarowanym chlebie położyć plasterki brzoskwini, na nich plaster sera, a na wierzchu 2-3 cząstki mandarynki.
Z surowym jabłkiem. Na posmarowanym chlebie ułożyć plasterek szynki lub mortadeli, na nim plaster topionego sera, a na wierzchu krążek wydrążonego jabłka i pierścionek cebuli.
Z ananasem. Na posmarowanym chlebie położyć plasterek szynki, na nim płatek topionego sera, a na wierzchu krążek ananasa z konserwy z kropeczką galaretki żurawinowej.
GRZANKI Z BUŁKI PARYSKIEJ
Kromki bułki paryskiej posmarowane po obu stronach masłem lekko podsmażyć z obu stron na suchej patelni. Nie zdejmując patelni z oqnia położyć na każdej grzance plasterek pomidora, posolić i posypać tartym żółtym serem. Smażyć do momentu stopienia się sera. Podając, posypać zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Z pieczarkami. Przypiec bułkę, jak wyżej. Położyć na każdej kromce drobno pokrojone pieczarki i wymieszane z cebulą w stosunku 2/3 pieczarek i 1/3 cebuli, posolić, popieprzyć, skropić oliwą, posypać bardzo obficie tartym serem i zapiekać w piecyku do momentu, aż stopi się ser. Podając, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Z kiełbasą serdelową. Małe kromeczki najcieńszej bułki paryskiej, tzw. barowej, posmarować cienko masłem. Położyć na każdej plasterek obranej ze skórki serdelowej kiełbasy i posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku tak długo, aż stopi się ser. Podając, posypać drobno posiekaną zieleniną.
JAJKA SADZONE NA GRZANKACH (na 4-5 osób)
5 jajek, 5 kromek bulki wrocławskiej, 10 dkg wędzonego boczku, 1 łyżka tłuszczu wytopionego z boczku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz, sól.
Zdumienie kromki bułki na patelni z silnie rozgrzanym tłuszczem, wysmażonym z plasterków boczku. Usmażyć w tym tłuszczu jaja, najlepiej w specjalnej patelni — dołkownicy. Po usmażeniu obciąć część białka, żeby tworzyły równe krążki. Położyć na grzankach plastry boczku, a na nich krążki sadzonych jajek. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Grzanki powinny być bardzo gorące, naj lepiej więc podawać je na podgrzanych talerzach, oczywiście z jakąś surówką, np. sałatą zieloną, pomidorem itp.
RYCERSKIE KANAPKI ZAPIEKANE (na 4 osoby)
4 bułeczki, 2 jajka, 4 łyżki startego sera gouda, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka musztardy, sól.
Jajka rozbić, wymieszać z tartym serem, przecierem pomidorowym, musztardą i solą, ściąć czubki bułek, wydrążyć z nich miąższ
i wypełnić farszem. Zapiekać przez 10 min w gorącym piecyku. Przypieczone wieczka bułek nałożyć na kanapki tuż przed podaniem.